Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила в бъдещия Европейски парламент

...
Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила в бъдещия Европейски парламент
Коментари Харесай

За пръв път в историята ЕНП и S&D губят мнозинство. Либерали, зелени и популисти с повече власт в ЕП 2019-2024

Европейската национална партия (ЕНП) остава първа политическа мощ в бъдещия Европейски парламент с мандат 2019-2024 година, само че губи позиции и взема по-малко места по отношение на настоящия им брой в Екологичен потенциал. Същото се случва с вторите - Алианс на социалистите и демократите в Европа. За първи път в историята на Европарламента двете огромни политически фамилии губят болшинството си в Европарламента.  Те имат надлежно 180 и 152-ма депутати в 751-членния парламент, сочат предварителните резултати, оповестени на уеб страницата на Екологичен потенциал. 



Трета е Групата на алианса на либералите и демократите в Европа със 105 депутати, четвърти са Зелените с 67 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 61 евродепутати.

Двете антиевропейски и популистки групи печелят повече места в Европарламента. Групата " Европа на нациите и свободите " получава 57 евродепутати, " Европа на свободата и директната народна власт " също ще имат повече места (54) с помощта на успеха на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.



ЕНП губи 37 места, социалдемократите - 35.

Либералите от АЛДЕ с техните 105 места печелят с 37 повече с помощта на партията на Макрон.

Зелените усилват местата си с 15.

Коментари

" Отсега нататък тези, които желаят мощен Европейски Съюз, би трябвало да обединят силите си - разяснява резултатите  Манфред Вебер - претендент за ръководител на Европейска комисия на ЕНП, представен от Българска национална телевизия. - Затова и моята покана e към социалистите, либералите и зелените, тъй като зелените също са спечелилите от през днешния ден и по тази причина те са вероятни сътрудници. Мисля, че би трябвало да обединим напъните си в идващите пет години. "

" Единствените, с които не бихме създали коалиция са крайнодесните партии - заяви  Франс Тимерманс, претендент за ръководител на Европейска комисия на ПЕС. - Ние не споделяме идентични визии за Европа, за това какво е хуманно, какво е хуманизъм. Но бих работил с всички други партии, които споделят нашите визии за прогресивна Европа и желаят да вървят напред. "

" Искаме ограничения против климатичните промени, за обществена правдивост и народна власт. Тези три тематики ще бъдат на масата за договаряния и ще пожелаваме и ще бъдем доста ясни, че който и е да ръководител на Европейска комисия би трябвало работи по тези въпроси и би трябвало да има смяна ", заяви  Бас Ейкхаут - претендент за ръководител на Европейска комисия от Зелените.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР